Penglipuran Village

penglipuran villages

Traditional Home Design
Penglipuran is located 700 meters above sea level in central Bali, about half an hour's drive from Gianyar. We went there on a quite Sunday in March. Apart from a couple of other tourists, it was only us and the locals going on with their daily business in the village. Like anywhere in Bali we where greeted smiles. The calm atmosphere stands in sharp contrast to some of the more hectic places in southern Bali and this was the perfect way to spend a Sunday.
Even though Penglipuran is unique, it is just one of hundreds of villages in Bali waiting to be explored. Try to take a walk or a drive down one of the small roads in the area you are staying and you will almost certainly find a small beautiful village nearby waiting to be discovered.

penglipuran villages

stop point is a visit to the magical Balinese Traditional Village "PENGLIPURAN", a very traditional village which has its own unique culture and way of life. Penglipuran Village is a place of interest and outstanding beauty in Bali. All the houses have been built from north to the south with the traditional entrance gate to each family compound being nearly identical.
Because lowland Penglipuran located rather high, the atmosphere was fairly cool. In addition to the beautiful landscape atmosphere but also very courteously villagers towards guests. Many tourists who come to enjoy the atmosphere of the village and go to their house to see the crafts that made villagers. So to stay here is pleasant to linger long. This area has been asked to become the traditional Balinese village since 1992. It departs from the physical appearance of the village and its culture that has not changed, although it has been touched by technology

penglipuran villages

The village is embraced by the concept of spatial trimandala, divided into three different spaces in the function and level of purity, namely primary, middle and contemptible. The third location of this space stretching from the north (mountain) to the south (ocean), with rural road straight staircase as a central axis, separating the middle into two parts. In the north on the main zone or "space on the gods", stands a shrine temple named Upgrading a place of worship of the villagers. The middle zone or "human space" plot contained 76 yard and home where people live is divided into two ranks, which is west of 38 and east 38. Each plot has a size of 800-900 square meters stretching from west to east. Village roads as a separator maintained free of four-wheeled vehicles and not using block and asphalt paving stone but brush. The most southern part of the mandala is the harsh or "space for humans who have died" in the form of burial place of the villagers. Family home in each plot looks almost uniformly all, are in the yard and is limited by the wall and has a Balinese gate entrance

Top